- Byt batterier regelbundet: Det är viktigt att se till att hjärtstartarens batterier är i gott skick och laddade. De flesta batterier håller ungefär fyra – fem år och bör bytas ut när de når sitt bäst-före datum
- Elektroder skall bytas vid utgångsdatum. Elektroderna har ett bäst före datum, då skall de bytas även om de inte är använda. Annars finns det risk att de torkar ut och inte fungerar om hjärtstartaren behöver användas.
- Anmäl din hjärtstartare till Hjärtstartarregistret: Genom att anmäla din hjärtstartare till registret kan allmänheten snabbt hitta den närmaste hjärtstartaren i en nödsituation. Registret är tillgängligt för alla och är gratis att använda. Klicka här för att komma till hjärtstartarregistret
- Gå en HLR-utbildning: Att ha en hjärtstartare är en viktig del av att rädda liv, men det är också viktigt att veta hur man använder den korrekt och säkert. Genom att gå en HLR-utbildning kan du lära dig hur man utför HLR, användning av hjärtstartare och hur man hanterar nödsituationer.
- Ladda ner Sms-livräddar-appen: Genom att ladda ner Sms-livräddar-appen kan du få en push-notis när någon i närheten plötsligt drabbas av hjärtstopp. Appen kan ge dig viktig information om hur man hittar den närmaste hjärtstartaren och var nödsituationen är.
- Se till att din hjärtstartare är tillgänglig: Att ha en hjärtstartare som är tillgänglig och lätt att hitta kan göra en stor skillnad i en nödsituation. Se till att din hjärtstartare är placerad på en lättåtkomlig plats, väl synlig och att alla som behöver använda den vet var den finns och hur man använder den.